2. Luottamus ja yhteinen vastuu

Kirjoittanut Heli Kekäläinen & Merja Partanen

Uskallatko olla oma itsesi työyhteisössä? Sujuuko teillä arjen yhteistyö jouhevasti? Autetaanko teillä työkaveria? 

Psykologinen turvallisuus ja luottamus luovat pohjan yhteisöohjautuvalle toiminnalle työyhteisössä. Psykologinen turvallisuudentunne tarkoittaa sitä, että työyhteisö on turvallinen paikka olla asioista eri mieltä, myöntää virheitä tai pyytää toisilta apua. Kun työyhteisössä on luottamusta, työ sujuu. Silloin jokainen kantaa vastuuta omista ja työyhteisön yhteisistä työtehtävistä. Yhteisten tavoitteiden saavuttamisesta kannetaan huolta yhdessä työyhteisönä kollegasta välittäen. Psykologinen turvallisuus ja luottamus edistävät yhteisvastuullisuuden lisääntymistä työyhteisössä. Yhteisvastuu on yksi oleellinen osa yhteisöohjautuvaa työyhteisöä. 

Tällä videolla puhutaan luottamuksesta, yhteisestä vastuusta, sekä psykologisesta turvallisuudesta.

Näin meidän työyhteisössämme tehtiin!

Vinkkejä

Työkalut

Luottamusta ja psykologista turvallisuutta voidaan lisätä monien erilaisten harjoitteiden avulla. Pääasia on, että aiheista keskustellaan yhdessä ja määritetään yhdessä omaan työyhteisöön sopivia käytäntöjä.  

Kuulumis-/ fiiliskierrokset: Kuulumis- ja fiiliskierrokset ovat helposti arjen työhön sovellettava toimintamalli, joka auttaa työyhteisön jäseniä tutustumaan toisiinsa ja työkaverien ajatuksiin paremmin. Samalla opitaan puhumaan toisille avoimesti mm. tunteista, tuntemuksista ja omista ajatuksista. Käytännössä kuulumis- tai fiiliskierros voidaan toteuttaa esim. viikkopalaverin alussa niin, että jokainen voi vuorotellen kertoa kuulumisiaan tai fiiliksiään. Samanlainen kierros voidaan toteuttaa minkä tahansa teeman ympärillä.   

Kehumisharjoitus: Annetaan positiivista palautetta avoimesti sovittuna hetkenä työkaverista. Esimerkiksi käydään kierros viikkopalaverin aluksi niin, että jokainen kertoo positiivisen palautteen vieruskaveristaan. Kehumisharjoituksen kehut voidaan myös kerätä vaikkapa kehuseinälle jokaisen tiimin jäsenen kohdalle.  

Työkirja

Laadi teeman yhteisöohjautuvat pelisäännöt työkirjaan sivulle X

Scroll to Top